Seramik sanatında dekonstrüktivist formların 3 boyutlu yazıcılarla şekillendirilmesi - Taligacı, Mücahit Mustafa (Anadolu Üniversitesi, 2024)
20. yy'da yaşanan teknolojik gelişmeler, yaşamın tüm alanlarında olduğu gibi günümüzde mimari, endüstriyel tasarım, sanat gibi alanlarda da etkili olmuş, buna paralel olarak üretim aşamalarında sağladığı kolaylıklar sebebiyle bilgisayar teknolojilerinin pek çok alanda kullanımı artmıştır. Aynı dönemlerde ortaya çıkan Dekonstrüktivizm de üç boyutlu teknolojilerin kullanımının çokça görüldüğü eleştirel ve özgün bir mimari akımdır. Akımın biçimsel özellikleri ve kavramları esas alınarak, özgün, sürdürülebilir, gelecekçi ve gerektiğinde kontrollü deformasyonlara başvurabilen tasarım üslubunu üç boyutlu teknolojiler ile seramik form üretimine taşıyan bu çalışmada, Dekonstrüktivizm disiplinlerarası bir köprü görevi görmektedir. Bu doğrultuda dekonstrüktivist mimaride ve çağdaş seramik sanatında ortak bir bağ kuran bilgisayar destekli tasarım, sanatsal uygulamaların tasarım ve üretim aşamalarında kullanılarak, Dekonstrüktivist yaklaşımın seramik sanatı ile ele alındığı bir araştırma alanı sunmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında yapılan literatür taramaları ve uygulama çalışmaları sonucunda Dekonstrüktivizm akımının tarihsel gelişimi, biçimsel özellikleri ve bilgisayar teknolojileri ile olan bağlantıları, sanat ve tasarım alanındaki önemi, akımın felsefi üslubuna ek olarak mimari ve sanattaki örneklerine değinilmiştir. Bu bağlamda akımın öne çıkan özellikleri tespit edilmiş olup, belirli kavramlardan ilham alınarak bilgisayar ortamında dijital olarak tasarlanan formlar, üç boyutlu yazıcıda çamur kullanılarak üretilmiştir. Bu tezin seramik sanatında özgün ve sürdürülebilir bir dille alana yenilik katacak bir kaynak olması beklenmektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Seramik, Dekonstrüktivizm, Bilgisayar destekli tasarım, Üç boyutlu yazıcı