Ücret farklılıklarının ekonomik analizi : - Canbey Özgüler, Verda (Anadolu Üniversitesi, 1998)
Çalışan açısından ücret tek gelir kaynağı ve yaşam düzeyinin belirleyicisi iken, işveren açısından bir maliyet unsurudur. Devlet bakımından da ücret ve ücretlerin düzeyi hem sosyal ortamı hem de istihdam hacmini, ekonominin gelişme hızını, yatırım ve birikimleri doğrudan doğruya etkileyen bir etkendir. Ücret, üretim araçları üzerinde mülkiyet ve tasarruf hakkına veya sadece tasarruf hakkına sahip olanlarla işgücünü arz edenler arasında bireysel yada toplu düzeyde kararlaştırılmaktadır. Ücretler piyasalar arasında farklılıklar göstermektedir. Bu farklılıklar işlerin ve işçilerin heterojen olmasından kaynaklanan ücret farklılıkları ve iş piyasası aksaklıklarından doğan ücret farklılıkları şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmanın birinci bölümünde ücretin tanımı, önemi, çeşitli piyasalarda belirlenmesi konularına yer verilmiştir. İkinci bölümde ise ücret farklılıklarının yukarıda belirtilen işçilerin heterojen olmasından ve iş piyasası aksaklakılarından kaynaklanan yönleri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın Türkiye ile ilgili bölümünde 1960Ê1996 yılları arasında çeşitli yıllarda sektörlerarası toplam ücretler, kamu kesimi, özel kesim ücretleri, kadınÊerkek ücretleri, telafi edici ücret farklılıkları açısından riskli sektörler ve bu sektörlerde ödenen ücretler, son olarak da bölgesel ücret farklılıkları incelenmektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Ücretler; Ücretler Türkiye