Interkulturelle sensibilität der studierenden an der Abteilung Deutsch als Fremdsprache der Pädagogischen Fakultät an der Anadolu Universität = - Kürkçüoğlu, Fatma Şükran (Anadolu Üniversitesi, 2021)
Bu çalışmada Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Almanca Öğretmenliği'nde öğrenim gören birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerinin kültürlerarası duyarlılıklarını belirlemek amaçlanmıştır. Bu bağlamda 2018/2019 öğretim yılının bahar döneminde hem nicel hem nitel yöntem kullanılarak analizler yapılmıştır. Nicel yöntemde veriler yüz yetmiş beş katılımcıya uygulanan anket aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen nicel veriler IBM SPSS Statistics 25 programı ile analiz edilmiştir. Nitel yöntemde veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme soruları kullanılmıştır. Görüşme her sınıftan beş, toplamda yirmi öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma için hazırlanan anket ve görüşme soruları Chen ve Starosta'nın kültürlerarası duyarlılık ölçeğine ve bu ölçeğin beş boyutuna dayandırılarak hazırlanmıştr. Nicel verilerin analizi soucunda öğrencilerin kültürlerarası duyarlılıklarının kültürel farklılıklara saygı ve kültürlerarası etkileşimde hoşlanma alt boyutlarında daha yüksek olduğu; kültürlerarası etkileşimde özen, katılım ve özgüven alt boyutlarında ise daha düşük olduğu saptanmıştır. Nitel araştırma sonucunda öğrencilerin çoğu farklılıklara açık ve duyarlı olduklarını, etkileşimden hoşlandıklarını, kültürel farklıkıklara özenle yaklaştıklarını farklı kültürden kişilerin bulunduğu ortamlara katılmak istediklerini ama dil düzeyleinin yetersiz kalacağından endişe duyduklarını dile getirmişlerdir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Dil ve diller Öğretim; Kültürlerarası yeterlilik, Kültürlerarası duyarlılık, Yabancı dil öğretimi