Ridge Regresyon Yöntemiyle Türk tekstil ve konfeksiyon sanayii dışsatımının analizi : - Girginer, Nuray (Anadolu Üniversitesi, 1996)
Çok doğrusal regresyon modellerinde bağımsız değişkenler arasında çoklu doğrusal bağlantı durumuyla karşılaşılması anlamlı katsayı kestirimleri elde edilmesinde sorun yaratmaktadır. Bu çalışmada ; çoklu doğrusal bağlantının giderilmesinde veya azaltılmasında kullanılan ridge regresyon yöntemi ile çoklu doğrusal regresyon modelinin oluşturulması ele alınmıştır. Çalışmada, Türk Tekstil ve Konfeksiyon Sanayii dışsatımının analizinde ridge regresyon yönteminin kullanılması amaçlanmıştır. Çalışmada, öncelikle çoklu doğrusal regresyon modelinin varsayımlarına ilişkin genel bilgiler verilerek ekonomik olaylarda sık sık karşılaşılan ve önemli bir sorun oluşturan çoklu doğrusal bağlantının kaynakları, etkileri, belirleme ve giderme yöntemleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Daha sonra çoklu doğrusal bağlantının giderilmesi veya azaltılmasında önerilen yanlı kestirim yöntemlerinden ridge regresyon yöntemi özellikleri, kullanımdaki aşamaları bakımından ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Araştırmanın uygulama bölümünde, Türk dışsatımının yıldızı durumundaki Türk Tekstil ve Konfeksiyon Sanayii'nin 1974-1994 dönemine ait dışsatımının analizinde ridge regresyon yöntemi kullanılmıştır. Analiz sonucunda ridge regresyon yöntemi ile çoklu doğrusal bağlantı önemli ölçüde giderilmiş, ridge regresyon yöntemi ile elde edilen hata kareler ortalamasının en küçük kareler yöntemi ile elde edilen daha küçük olduğu görülmüştür. Elde edilen parametre kestirimleri yorumlanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Dokuma sanayii İstatistiksel metotlar; Ridge regresyon (İstatistik)