Soyutlamacı yaklaşımla kavram biçimlendirmeleri - Bay, Figen (Anadolu Üniversitesi, 1996)
"Soyutlamacı Yaklaşımla Kavram Biçimlendirmeleri" adlı bu araştırma, aşağıdaki şu başlık ve alt başlıklar altında toplanmıştır. Soyut sanat üzerine ; "Soyutlayıcı Sanat", "Soyut Sanatta Biçim" , "Biçim-içerik - Öz", "Biçimlendirme", "Kavram Sanatçılığı'', ''Kavramsal Sanat'', Uygulamalar'' olarak ele alınmıştır. Sanatta doğayı taklitten vazgeçiş, Natüralizm geleneğinin yıkılışıyla olanaklı olmuştur. 20. yüzyıl sanatını belirleyen ''soyut' sanat ve bu sanatta ortaya çıkan değişimler ve bu değişimlerin aykırı yönleri analitik olarak değerlendirilip irdelenmiştir. Ele alınan konular, alıntılar ve tanımlamalarla açıklanmış, farklı görüşlere yer verilerek kuramsal açılım zenginleştirilmişdir. Bütün olarak ise ; soyutlama, biçim, kavram ilişkileri düşünceyi görselleştiren öğelerdir. Bu ilişkiler değişebilen, yenilenebilen kavram ve biçim olarak soyutlanabilen imgelemler sayesinde, özgün biçimlere dönüşerek görsel bir sentezin oluşmasına neden olur. Düşünsel kavramların biçimlendirilişi, değişik akım ve zamanlarda farklılık gösterir. Bu farklılıklar ise kişinin dünyayı algılama - yorumlaması ve yaşanılan zaman ile paralellik içerisindedir. Yapılan uygulamalarda ise, soyutlamayla elde edilen biçim, kavram ilişkileri görselleştirilmeye çalışılmıştır. Uygulamaların, düşünsel süreçlerinden, yapım anına kadar seçilen malzeme ve teknik olarak aktarımında, kişisel arayışlar söz konusudur. İfade edilen konuya ilişkin plastik çözümlemeler, arayışlar, farklı denemeler ve araştırmaları da beraberinde getirmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Kavramsal sanat; Soyut sanat