Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının istihdam ve ücretler üzerindeki etkileri - Akdoğan, Derya Melek (Anadolu Üniversitesi, 2007)
Uluslararası sermaye akımlarının dünyadaki ekonomik, politik ve sosyal yaşamda etkisi hızla artmış, günümüzde, özellikle doğrudan yabancı sermaye yatırımları, gelişmekte olan ülkelere giren sermaye akımları içerisinde en büyüğü ve en önemlisi haline gelmiştir. Beraberinde getirdikleri yeni teknolojiler, yeni yönetim anlayışı ve birtakım olanaklar sayesinde, bu yatırımlar, artık sadece gelişmekte olan ülkeler tarafından değil, gelişmiş ülkeler tarafından da talep edilir bir hale gelmiştir. Yeni teknolojinin yarattığı yeni çalışma koşulları, farklı beceri düzeyleri, farklı nitelikte işgücü ihtiyacı ve sosyal taraflar arasında oluşan yeni yaklaşımlar gibi pek çok makro dönüşüm, çalışma ve endüstri ilişkilerini hiç olmadığı kadar uluslararası rekabete açık hale getirmiştir. Bu tezin amacı, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını, hem yatırımın yapıldığı ülke açısından, hem de yatırımı yapan ülke açısından irdeleyerek, hem dünyada hem de Türkiye'de istihdam ve ücretler üzerinde yarattıkları etkileri incelemektir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Yabancı sermaye yatırımları; İstihdam yaratma