Bilgisayar destekli dişli tasarımı - Kutlu, Durmuş Ali (Anadolu Üniversitesi, 1987)
Günümüzde işletmelerin en başta gelen problemlerinden birisi ürünü oluşturan parçaların çeşitliliğinin en düşük düzeyde tutulabilmesidir. Geniş bir dişli ailesinden oluşturulan dişli sistemlerinin tasarımında, geleneksel klasik tasarım yöntemlerinin problemleri gözönüne alındığında; en uygun tasarımlara ulaşmak ve kullanılan parça sayısını azaltmak için bilgisayar destekli yeni yöntemler gerekli olmaktadır. Bu çalışmada geliştirilen bir algoritma ile, tasarım zamanı en küçüklenmiş, çok kademeli dişli kutularında kullanılan dişli çifti sayısı en küçüklenmiş ve oluşturulan dişli kutularında güç aktarımı en büyüklenmiştir. Geliştirilen algoritma Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi Eskişehir Makina Fabrikası dişli kutuları üretimi için örneklenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Dişliler Çizimler Bilgi işlem