Kadın işçiler ve Türkiye'de 1475 sayılı iş kanunu ile korunması - Altan, Ömer Zühtü (Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1979)
Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölümde, kadın işçiler genel olarak ele alınmakta, bunların Dünya'da ve Türkiye'de ekonomik ve toplumsal gelişmeler içer- sinde çalışma hayatında yer almaları üzerinde durularak, kadınların işçi olarak çalışmalarının tarihsel gelişimi nedenleri ile birlikte incelenmektedir. Böylece Birinci Bölümde, İkinci Bölüme temel olabi- lecek oluşumlar ve nedenler ortaya konulmaya çalışılmaktadır. İkinci Bölümde önce, kadınların çalışma yaşamında işçi olarak yer almalarının yarar ve sakıncaları, birey, aile ve toplum açısından incelenmekte ve kadın işçilere özgü çalışma hayatındaki engeller üze- rinde durulmaktadır. Daha sonra bu engellerin giderilme biçimi ile bu alandaki sorumluluklara değinilerek, konu Türkiye açısından değer- lendirilmekte ve önce ülkemizdeki kadın işçilerin nicelik ve bazı nitelikleri konusunda bilgi verilmektedir. Bunu izleyerek konunun po- zitif hukuk sistemimiz içersindeki yeri genel olarak belirlenerek, özellikle 1475 sayılı İş Kanunumuzda bulunan kadın işçilere ilişkin koruyucu hükümler ve bu hükümler ayarınca çıkarılmış tüzükler ince- lenmekte, ayrıca yeri geldikçe konuya ilişkin uluslararası mevzuata da değinilmeye çalışılmıştır. Çalışmamız daha önceki bölümlerde değinilen sorunlara ilişkin bazı önerilerle, konunun genel bir değerlendirilmesi yapılarak tamam- lanmaktadır.
Sadece digital formatta erişilebilir.
Keywords: Kadınlar İstihdam Hukuk ve mevzuat Türkiye; Kadınlar İstihdam Türkiye