Investigating L2 explicit knowledge and its reflection in reading and writing performance of Turkish EFL learners : a cross-sectional study with first-and fourth-year ELT students = Açık yabancı dil bilgisi ve bu bilginin İngilizce Öğretmenliği Programı birinci ve dördüncü sınıf öğrencilerin yabancı dilde okuma ve yazma becerilerine yansımasının incelenmesi - Aydın, Fatma (Anadolu Üniversitesi, 2021)
Bu c¸alıs¸manın amacı, Tu¨rkiye'de bir devlet u¨niversitesinde I·ngilizce O¨getmenlig bo¨lu¨mu¨nde okuyan birinci ve do¨rdu¨ncu¨ sınıf o¨gencilerin, ac¸ık yabancı dil bilgisini olus¸turan c¸o¨zu¨mlenmis¸ bilgi ve u¨stdil bilgi du¨zeylerini o¨lc¸mek; birinci ve do¨rdu¨ncu¨ sınıf o¨gencileri sahip oldukları yabancı dil ac¸ık bilgi du¨zeyi ac¸ısından kars¸ılas¸tırmak ve bu bilgi du¨zeyi ile I·ngilizce okudugnu anlama ve yazma becerileri arasında bir ilis¸ki olup olmadıgnı, varsa bu ilis¸kinin ne du¨zeyde oldugnu ortaya koymaktır. Bu c¸alıs¸maya, 120 birinci sınıf ve 113 do¨rdu¨ncu¨ sınıf o¨gencisi olmak u¨zere, toplam 233 I·ngilizce O¨getmenlig Bo¨lu¨mu¨ o¨gencisi katılmıs¸tır. Bu c¸alıs¸manın veri toplama arac¸ları, ac¸ık yabancı dil bilgisini o¨lc¸mek amacıyla gelis¸tirilmis¸ u¨c¸ test (UGJT, LAT ve MKT) ve IELTS (International English Test System) sınavından uyarlanmıs¸ okuma ve yazma becerilerini o¨lc¸en iki ayrı testten olus¸maktadır. C¸es¸itli istatistik yo¨ntemleri kullanılarak, toplanan veri analiz edilmis¸ ve s¸u sonuc¸lara ulas¸ılmıs¸tır: do¨rdu¨ncu¨ sınıf o¨gencilerin ac¸ık yabancı dil bilgisi birinci sınıf o¨gencilerden daha fazladır; yıl fark etmeksizin, I·ngilizce O¨getmenlig Bo¨lu¨mu¨'nde okuyan Tu¨rk o¨gencilerin c¸o¨zu¨mlenmis¸ dilbilgisi, u¨stdil bilgisinden daha fazladır; katılımcıların c¸o¨zu¨mlenmis¸ dilbilgisi ile okudugnu anlama ve yazma becerileri arasında, u¨stdil bilgisine oranla, daha yu¨ksek bir ilis¸ki bulunmus¸tur; ayrıca, c¸o¨zu¨mlenmis¸ dilbilgisi ve u¨stdil bilgisi birlikte, katılımcıların okuma becerisindeki varyasyonun %7.2'sini ve yazma becerisindeki varyasyonun da %10.2'sini ac¸ıklamaktadır. Elde edilen veriler, alan yazın ve daha o¨nceki c¸alıs¸maların bulguları ıs¸ıgnda tartıs¸ılmıs¸tır. Son olarak, I·ngilizceyi yabancı dil olarak o¨genen o¨genciler ve I·ngiliz dili o¨getiminde rol alan paydas¸lar ic¸in pedagojik o¨nerilerde bulunulmus¸tur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No: 1909E160".
Keywords: İngiliz dili Öğretim; İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrenciler, Açık yabancı dil bilgisi, Çözümlenmiş bilgi, Üstdil bilgisi, Okuma ve yazma becerileri