Seramik ikram aksesuarları ve doğadan kaynaklı tasarımlar - Şensoy, Şennur (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Farklı özelliklere sahip mutfak kültürleri ve ikram olgusu, bir toplumu yansıtan sosyo-ekonomik, coğrafi şartlar, gelenek ve göreneklerine bağlı olarak şekillenmektedir. Yemek kültürü; ülkelerin sahip olduğu özelliklerin, toplumların yaşam tarzlarının değişkenlikleri ile bağlantılıdır. Bu değişkenlere bağlı olarak ikram aksesuarları toplumlar arasında çeşitlilik göstermektedir. Seramik üretim fabrikalarındaki ikram aksesuarı tasarımları, kullanım alanlarına göre çeşitlilik göstermektedir. Dünya üzerindeki beş farklı kıtadan seçilen yirmi altı ülkenin yiyecek - içecek çeşitleri, ikram alışkanlıkları ve sunum şekilleri genel özellikleri ile birlikte incelenmiştir. Misafir ağırlama, açılış ve kokteyl gibi etkinliklerde yiyecek içecek sunumlarında kullanılan ikram aksesuarları, doğadan seçilen bitkilerin, tasarım ilke, öge ve yöntemlerinin kullanılması ile yeni ikramlık aksesuarlar tasarlanmış ve uygulamaları yapılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Seramik; İkram kültürü, Mutfak kültürü, İkram aksesuarları, Temel sanat, Tasarım.