Jean Giono'nun "Tepe" romanı ile Yaşar Kemal'in "Ortadirek" romanında doğa-kişi ilişkisi - Çaklı, Lale (Anadolu Üniversitesi, 2004)
Bir karşılaştırmalı çalışma olan bu yüksek lisans tezinde, kendi ülkelerinde bir doğa hayranı olarak bilinen çağdaş Fransız yazarı Jean Giono'nun Tepe adlı romanı ile yaşayan Türk yazar Yaşar Kemal'in Ortadirek romanında, doğa ile kişiler arasında var olan ilişkileri göstergebiliminin verilerinden yararlanarak ele alacağız. Çalışmamızın birinci bölümünde, her iki eserde de doğa ögesinin yer aldığını belirterek çalışmamıza ilişkin genel bir giriş yapacağız. İkinci bölümünde, yazarları eserlerinden ayırmamıza karşın çalışmamızı daha da anlaşılır kılacağını düşünerek özyaşam öykülerinden söz edeceğiz. Üçüncü bölümde, doğa-kişi ilişkisini inceleyeceğimiz bu romanların yazılma koşulları ve yazarların tüm eserleri arasındaki yeri gibi genel bilgilere yer vereceğiz. Çalışmamızın asıl bölümünü oluşturan dördüncü ve son bölümde ise her iki romandaki doğa ile kişiler arasındaki ilişkileri örnekler yardımıyla açıklamaya çalışacağız. Bu çalışmamızda amacımız, doğa içinde yaşayan ve doğaya karşı büyük bir sevgi duyan Giono ve Kemal'in, farklı uluslardan gelmelerine karşın eserlerinin birbirine benzediğini ve doğa içinde yaşayan kişilerin ister istemez onunla çok yönlü ilişki içerisinde bulunduklarını örneklerle ortaya koymaya çalışmaktır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.