3-6 yaş işitme kaybı olan çocukların dinleme, dil ve iletişim becerilerinin Kid-Ged programına dayalı destekleme sürecinin incelenmesi - Çavuşoğlu, Tezcan (Anadolu Üniversitesi, 2025)
Araştırmanın amacı işitme kaybı olan 3-6 yaş çocukların dinleme, dil ve iletişim becerilerinin Kid-Ged programının 3-6 yaş boyutuna dayalı desteklenme sürecinin incelenmesidir. Süreçte hem çocukların dinleme, dil ve iletişim becerilerini desteklemek hem de Kid-Ged Programını sahada uygulayarak programın işlerliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla eylem araştırması olarak tasarlanan araştırmada yaşları üç ile altı arasında değişen üç işitme kaybı olan çocuk ve çocukların ebeveynleri katılmıştır. Araştırmada gözlem, görüşme, belge ve ürün, kontrol listesi, ölçek ve yansıtmalı araştırmacı günlüğü ile toplanan veriler sistematik analiz ile hem tümevarımsal hem de betimsel olarak analiz edilmiştir. Araştırma süreci boyunca çocukların dinleme, dil ve iletişim becerileri desteklenmiş, ebeveynlerin sürece katılımlarını artırmak adına uygulamalar ortaya konmuştur. Ayrıca Kid-Ged Programı'nın tüm bileşenleri uygulanarak süreç boyunca programın iyileştirilmesi adına geliştirmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda işitme kaybı olan çocukların dinleme, dil ve iletişim becerilerinde gelişmeler meydana geldiği, ebeveynlerin müdahale sürecine katılımlarının arttığı ve Kid-Ged Programının içeriği ve uygulanmasına ilişkin gelişmeler yaşandığı görülmüştür. Programın yaygınlaştırılması adına öğretmen eğitimleri ve farklı paydaşların dahil edildiği etkililik araştırmaları gerçekleştirilmesi önerilmektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: İşitme kaybı olan çocuklar, Eylem araştırması, Dil ve iletişim becerileri, Dinleme becerileri