Öğretim elemanlarının internet'i araştırma amaçlı kullanma durumları - Küçük, Mestan (Anadolu Üniversitesi, 2002)
Bu çalışmanın temel amacı öğretim elemanlarının Internet'i araştırma amaçlı kullanım durumlarını belirlemektir. Araştırma, tarama modelinde yürütülmüştür. Verilerin toplanması sürecinde belge tarama ve anket teknikleri kullanılmıştır. Internet'in öğretim elemanları tarafından araştırma amacıyla kullamınını belirlemek amacıyla hazırlanan anket öğretim elemanlarına uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel çözümlemelerinde merkezi dağılım ve değişkenlik ölçüleri ile t-test ve varyans analizi tekniklerinden yararlanılmıştır. Sonuçlar, akademisyenlerin çoğunluğu tarafından Internet'in her gün kullanıldığınıve Internet'i kullanma konusunda kendilerine güvendiklerini göstermektedir. Akademisyenlerin Internet'in sunduğu olanaklardan ise en çok elektronik posta ve Web kaynaklarını kullandıkları belirlenmiştir. Akademisyenler Internet'i çoğunlukla araştırma amacıyla her gün ya da haftada birkaç kez kullanmaktadırlar. Ayrıca bilgiye erişim kaynaklarını kullanma konusunda kendilerine güvenmektedirler. Internet üzerinde bilgiye erişim kaynaklarından arama motorlarını çoğunlukla kullanmalarına rağmen arama motorlarında bilgiye erişmeyi kolaylaştıran tarama işleçlerini çoğunlukla kullanmaktadırlar. Ayrıca öğretim elemanlarının Web 'ten araştırma amacıyla yararlanmada genel olarak memnun olmalarına rağmen içerik doğruluk ve zaman boyutlarını sorguladıkları ortaya çıkmıştır.
Keywords: Araştırma Bilgi işlem; World Wide Web (Enformasyon sistemi); Internet (Bilgisayar ağı), Eğitimde