2008 küresel krizinin bankaların kredi politikalarına etkileri ve mali analize yansımaları - Uluğ, Özlem (Anadolu Üniversitesi, 2010)
2008 yılında dünya, ad ın a morgtage krizi denilen küresel bir krizle karşılaştı. Amerika Birleşik Devletlerinde 2007 yılında y aşanan finansal dalgalanma, kısa sürede bir çok dünya ülkesini etkisine alarak küresel çaplı bir krize dönüşmüştür . Bu krizin temel nedeni, risk oranı yüksek tutu lan ve denetim mekanizmasındaki za yıflıklar nedeni ile yatırımcıya riskleri göz ardı edilerek sunulan finansal türev ürünlerinin piyasada yarattığı kaostur. Yaşanan bu kriz dünyada büyük çaplı ve uzun vadeli likidite sorununa sebep olmuştur. Ticaretin fonlanmasındaki en büyük aracı kesim olan bankalar, Basel Sermaye Uzlaşısı ile başlayan kredi politikalarındaki köklü değişimleri , 2008 küresel krizi ile birlikte pekiştirmişlerdir. Bu çalışmada küresel kriz, bankaların kredi politikaları ve kredi değerlemesinde kullandıkları mali analiz yöntemleri örneklerle incelenmiştir.
Keywords: Mali krizler; Uluslararası finans; Bankalar ve bankacılık