Standart zaman verimlilik ilişkisi ve bilgisayar destekli standart zaman tespiti - Özdemir, Yavuz (Anadolu Üniversitesi, 1988)
Toplam verimliliğin bir bileşeni olarak işgücü verimliliği ve dolayısıyla çalışma şartları ve metodlar, verimlilik artışına yönelik çalışmalardan direkt olarak etkilenmektedir. Bu çalışmalar, düzenli olarak yapılsın ya da yapılmasın, verimlilik artışının yanında, bir işin tamamlanması için gerekli olan süre şeklinde tanımlanan standart zamanların değişimini de beraberinde getirmektedir. Bu değişim nedeniyle, standart zamanlar güncelliklerini yitirmekte ve yeni standartların tespit edilmesinin gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Genelde personel ve zaman yönlü kısıtlar tarafından engellenen bu gereksinim, standart zaman tespitine ve denetimine yönelik çalışmaların, bilgisayar ortamına aktarılmasıyla daha etkin bir şekilde karşılanabilir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: İş ölçümü; Hareket etüdü; Zaman etüdü; Takım tezgahları; Endüstriyel verimlilik