Laserler ve kaynak uygulaması - Köseler, Basri (Anadolu Üniversitesi, 1990)
Çağımızın yüksek teknolojisi olan laser, 1917 de fiziksel olarak atomun ışıması şeklinde tarif edildi. 1954 te 'Maser' bulundu, mikrodalgaların güçlendirilmesi olan bu buluşun uygulamalarının bir diğeri yoktu. Araştırmalar devam etti mikrodalganın üzerindeki radyosyonun da güçlendirilebileceği ortaya çıktı. 1960 ta atomlara enerji vererek seviyelerini yükseltip uyarma ile elde edilen ışına 'laser' denildi. Bu olay bilim ve teknolojide geniş ufuklar açtı. Bu gün bilimsel araştırma ve uygulamalarda, teknolojinin bütün dallarında kullanılmaktadır. Laser ışını katı maddelerden, gazlardan, sıvılardan ve yarı iletkenlerden elde edilebilir. Endüstride, tıbda, askerlik alanında, haberleşmede, fotoğrafcılıkta ve uzay çalışmalarında geniş bir uygulama alanı bulunmuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Laserler