Stokların planlanmasında üretim modeli ve bir uygulama - Mutlu, Dilek (Anadolu Üniversitesi, 2006)
İşletmelerin temel amacı, kar elde etmektir. Bu amaca ulaşmanın yollarından biri maliyetleri olabildiğince aza indirmektir. İşletmelerin önemli maliyet kalemlerinden birisi de stoklardır. İşletmeler, talebi zamanında karşılayabilmek ve gereğinden fazla stok maliyetine katlanmamak için, uygun seviyede stok bulundurmak durumundadırlar. İşletmeler, kendileri için uygun olacak stok politikalarını belirleyebilmek için, stok planlama ve kontrolüne gerekli önemi göstermek zorundadırlar. Bu çalışmada, öncelikle stok kavramı üzerinde durulmuş, daha sonra stokların ve stok kontrolünün önemi belirtilmiştir. Son bölümde ise, stok kontrol modellerinden üretim modeli ele alınarak, Şimşirel Kimya Sanayi A.Ş.'nin verileri doğrultusunda bir uygulama denemesi yapılmaya çalışılmıştır.
Keywords: Stok kontrolü; Üretim yönetimi