The role of robust communication in increasing the effectiveness of internal audit in the digital era: The case of Uganda - Umutonı, Swabra Yahya (Anadolu Üniversitesi, 2024)
Dijital çağ perspektifinden sağlam iletişimin iç denetimin etkinliği üzerinde oynadığı rolün araştırılmasını amaçlayan bu çalışmada, Uganda örneğinde veri toplama yöntemi olarak Delphi tekniği uygulanmış ve denetim firmalarındaki iç denetim uzmanlarından ve Uganda'daki yüksek öğrenim kurumlarından veri toplanmıştır. Çalışma, iç denetim mesleğindeki uzmanlar için varsayımlarda bulunarak, dijital çağda iç denetim faaliyetlerini etkileyen iletişim faktörlerini dikkatle gözlemlemeyi amaçlamaktadır. Tezin ilk bölümünde güçlü iletişim, iç kontrol, iç denetim ve dijitalleşmenin temel kavramlarının kavramsal çerçeve olarak açıklanması yer almaktadır. Bu tez çalışmasının ikinci bölümünde güçlü iletişim, iç denetim, iç kontrol ve dijitalleşme arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırma metodolojisini kapsayan üçüncü bölüm, karma araştırma yöntemiyle keşfedici bir çalışmayı içermektedir; Delphi yönteminin ilk bölümünde, yarı yapılandırılmış görüşmeler ve anketteki açık uçlu sorularla nitel çalışma kullanılmaktadır. Çalışmanın gözlemleri, iç denetçilerin yönetime iki danışmanlık ve güvence hizmeti sunduğundan, sürdürülebilirliğin sağlanması için güçlü iletişimin büyük bir dikkatle ele alınması gerektiğini göstermektedir. Araştırma, iç denetçilerin iletişim kurarken duygusal zekayı uygulamalarını önermektedir. Ayrıca, şeffaflık açısından iç denetçilerin verileri etkili bir şekilde analiz edip yorumlayabilmeleri için veri analitiğinin kullanılması önerilmektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Güçlü iletişim, İç kontrol, İç denetim, Dijitalleşme, Uganda