Özel yetenekli öğrencilerin sosyal uyum problemlerinin incelenmesi - Bayar, Saadet (Anadolu Üniversitesi, 2025)
Çalışma kapsamında okulda sosyal uyum problemi yaşayan özel yetenekli öğrencilerin sosyal uyum problemi yaşama nedenlerini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma deseni iç içe geçmiş çoklu durum belirlenmiştir. Katılımcılar özel yetenekli öğrenciler için destek eğitim odası bulunan bir devlet okuluna devam eden ikinci sınıf öğrencileridir. Katılımcı belirlemede Walker-McConnell Sosyal Yeterlik ve Okul Uyum Ölçeği ve araştırmacı tarafından oluşturulan kimdir bu formu kullanılmıştır. Ayrıca katılımcıları belirleme sürecinde destek eğitim odasında ve sınıflarında gözlem yapılmıştır. Gözlem sonrasında belirlenen altı katılımcı ile çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu katılımcılar hem kendi sınıflarında hem de destek eğitim odasında sosyal uyum problemi yaşayan öğrencilerdir. Çalışmada veri toplama aracı olarak gözlem ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Katılımcıların birincil çevresine ulaşmak için katılımcıların kendisi, anne ve babaları, sınıf öğretmenleri ve destek eğitim odası öğretmenleri ile görüşülmüştür. Veriler uzman grubu ile analiz edilmiştir. Analizde analitik eylemler dizisi temel alınmıştır. Bulgularda katılımcıların okula yönelik sosyal uyum problemi yaşama nedenleri okul, aile ve bireysel nedenler olmak üzere üç başlıkta ele alınmıştır. Bireysel nedenler arkadaşlık kurma becerisinde yetersizlik, zorbalığa maruz kalma, zorbaca davranma, lider olma isteği, rekabet ve yalnızlık olarak belirlenmiştir. Aile kaynaklı nedenler ebeveyn tutumu, aşırı sorumluluk yükleme, özel yetenek tanısının getirdiği kaygı, yoğun program oluşturma, eğitime aile katılımın az olması, güvenli bağlanmada problem yaşamadır. Okul kaynaklı nedenler ise eğitim ortamı yetersizliği ve öğretmen tutumu olarak belirlenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No: 111E215 ".
Keywords: Özel yetenek, Sosyal uyum, Sosyal uyum problemi, Üstün zekâ, Destek eğitim odası