Eskişehir ve yöresi campanula L. türleri üzerinde taksonomik, morfolojik ve anatomik çalışmalar - Ocak, Atilla (Anadolu Üniversitesi, 1990)
Bu çalışmada Eskişehir ve çevresinde yayılış gösteren Campanulaceae familyasına ait Campanula türlerinin özellikle sistematik, morfolojik ve anatomik incelemeleri yapılmıştır. Yaprak alt ve üst epidermis hücrelerindeki stoma frekansı ve tipleri, gövde ve kök enine kesitleri, polen verimliliği ve ortalama polen büyüklüğü ile türlerinin toprak örneklerinin fiziksel ve kimyasal özellikleri ortaya konulmuştur. Bölgede Campanula cinsine ait 9 türün yayılış gösterdiği saptanmış ancak bunlardan ikisi olan C. pterocaula (Endemik) ve C. rapunculus tüm dikkatlerimize rağmen bulunamamışlardır. Buna karşın C. rapunculoides'in B3 karesi için, C. cymbalaria'nın ise eskişehir ili için yeni kayıt olabileceği kanaatindeyiz. Bu çalışmada ele alınan türler ise; C. glomerata, C. olympica, C. persicifolia, C. lyrata ve C. argaea olup, bunlardan son ikisi Doğu Akdeniz ve İrano-Turan bölgelerinde endemik formlardır. Türlerin yaprak anatomileri incelendiğinde, tüm formların amfistomatik yapraklara, amarillis ve anamositik tipte stomalara sahip oldukları görülmüştür. Bitkilerin gövde ve kök anatomileri incelendiğinde ise, türlerin birbirlerine yakın özellikler gösterdikleri saptanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Çançiçeği