Origanum onites I. (kekik) yağ altı suyunun uçucu bileşikleri - Boydağ, İlhan (Anadolu Üniversitesi, 2004)
Origanum ani/es L.'den buhar distilasyonu ile elde edilmiş yağ altı suyunda çözünmüş ve dağılmış bileşiklerin izolasyonu üzerinde araştırmalar gerçekleştirildi. Ayırma hunisi, Soxhlet apareyi ve Nonnag ekstraktörlerle sıvı-sıvı ekstraksiyon, KFE ve Amberlite XAD-4 reçine ile adsorpsiyon gibi farklı yöntemler kullanılarak "ikincil" yağ elde edildi. Kloroform ekstresinde bulunan oksijenli bileşikler Flaş Kromatografisi ile izole edildi. Ülkemizde kekik suyu başta olmak üzere yağ altı sularının kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Henüz tamamen kontrolsüz ve izinsiz üretilerek piyasaya sürülen kekik yağ altı suyunun kalite kontrolü amacıyla en kolay uygulanabilir yöntem olarak, 5:1 oranında metilen klorür ile sıvı-sıvı ekstraksiyonu önerilmektedir. Kekik suyundaki ana bileşikler karvakrol, linalool, timol ve nadir bir monoterpen olan cis-p-ment-4-en-I,2-diol olarak belirlenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Kekik; Uçucu yağlar Analiz; Ekstraksiyon (Kimya)