Romantik dönem bestecilerinden Johannes Brahms'ın Op. 77 Re Majör Keman Konçertosunun obua partisinin incelenmesi - Yeşilli Pangallo, Hazal (Anadolu Üniversitesi, 2024)
Johannes Brahms, klasik müzik tarihi üzerinde derin bir etki bırakan 19. yüzyılın en önemli Alman bestecilerinden biri olarak kabul edilir. Brahms, güçlü melodiler, karmaşık yapılar ve duygusal derinlik ile karakterize edilen bir müzik tarzını benimsemiştir. Kariyeri, günümüzde de büyük saygı gören eserleri içeren geniş bir repertuvarla doludur. 1878 yılında tamamlanan ve ünlü keman virtüözü Joseph Joachim için özel olarak bestelenen Op. 77 Re Majör Keman Konçertosu, keman konçertosu repertuvarındaki önemli bir başyapıt olarak öne çıkmaktadır. Brahms'ın keman konçertosu, birinci bölümde dinamik bir girişle başlayarak kemanın lirik güzelliklerini ve teknik virtüozitesini ustalıkla sergileyen büyük orkestral eserlerinden biridir. Adagio olarak adlandırılan konçertonun ikinci bölümü, lirik ve içsel bir atmosfer sunarak özellikle dikkat çekici bir obua solosuna yer verir. Keman ve obua arasındaki yoğun etkileşim, orkestrasyonun katkısıyla birleşerek duygusal derinliği ve içsel huzuru vurgular. Üçüncü bölüm ise canlı ve coşkulu bir finalle sona erer. Bu konçerto, güzellik ve teknik zorlukları ustalıkla birleştiren bir yapıt olarak keman ve obua repertuvarının vazgeçilmez eserlerinden biri olarak kabul edilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Obua, Johannes Brahms, Klasik müzik, Romantik dönem, Keman konçertosu