The effects of task induced involvement load hypothesis on Turkish EFL learners' incidental vocabulary learning = - Yorgancı, Mehtap (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Yabancı dil öğreniminde, çok miktarda kelime bilgisine sahip olmak tüm ana dil becerileri için çok önemlidir. Son yıllarda, kelime çalışmaları genellikle iki tür kelime edinimi üzerine yoğunlaşmıştır: kasıtlı ve tesadüfi kelime öğrenimi. Tesadüfi kelime öğrenimi için, her kelime görevinin katılım yüklerini birbirleriyle kıyaslayarak bu kelime görevlerini incelemek için Hulstijn ve Laufer 2001'de Görev Kaynaklı Katılım Yükü Hipotezini ortaya koymuştur. Bu hipotezi test etmek için, bu çalışma farklı katılım yüklerine ait 6 tane kelime görevi kullanmıştır. Ancak, her kelime görevinin diğer kelime görevi türünden bir kelime göreviyle karşılaştırılarak görev türü etkisini araştırarak, bu çalışmaya yeni bir boyut eklenmiştir. Çalışmanın son kısmı, bu görev türü etkisinin ölçmek için özellikle dizayn edilmiştir. Bu görev türü etkisi hipotez tarafından göz ardı edilmiştir. Çünkü hipoteze göre sonuçları sadece katılım yükü belirler. Çalışmanın sonuçları, farklı katılım yüklerinin farklı sonuçları doğurduğu yönünde hipoteze büyük oranda destek sağlamaktadır. Ancak, görev türü, aynı katılım yüküne sahip görevlerin aynı sonuçlar doğurmamasından ötürü hipotezin lehine sonuçlar sağlamamıştır. Çalışma, eğitimsel sezdirimler ve sonraki çalışmalar için önerilerle sonlandırılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: İngiliz dili Öğretim; Tesadüfi kelime öğrenimi, TILH, Görev Kaynaklı Katılım Yükü Hipotezi, Türk hazırlık öğrencileri, kelime görev türü etkisi.