Tip I ve tip II diabetes mellitus'lu olgularda dermatoglifik ve genetik analizler - Özdemir, Muhsin (Anadolu Üniversitesi, 1992)
Bu araştırmada, Temmuz 1990-Aralık 1991 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi (DETAM) Diabet kliniğine başvuran, klinik ve laboratuvar testleri sonucunda aşikar diabet tanısıyla takip edilen 250 Tip I (115 erkek ve 135 kadın), 250 Tip II (110 erkek ve 140 kadın) olmak üzere toplam 500 olgu ile kontrol grubunu oluşturan 300 (160 erkek ve 140 kadın) kişinin dermal örnekleri incelendi. Dermal örneklerin alımında röntgen filmi ve kağıt-stampa mürekkebi yöntemleri, olguların toplam 10485 kişiden oluşan akrabalarındaki diabetin araştırılmasında ise pedigri yömtemi uygulandı. Çalışmamızda, toplam 800 kişinin II. parmak uçlarındaki ve el ayalarındaki sweat por sayıları ile el parmak ucu örnek tipleri, total çizgi sayıları (TRC), tüm çizgi sayıları (ARC), interdigital bölgeler ile hipotenar bölgedeki elin palmar örnek tipleri, elin palmar yüze- yindeki temel çizgi sonlanmaları, a-b, b-c, c-d, d-A çizgi sayıları, atd açıları, el ayası bükülüm çizgileri değerlendirildi. Bu çalışma sonunda, Tip I diabetli kadınlarda UL ve A, Tip II diabetli kadınlarda A ve W tipi örneklerde, atd açılarında Tip I ve Tip II erkeklerle Tip II kadınlarda, iki diabetli grubun hem erkek hem kadınlarda palmar örneklerden Ir, IIIT ilmekleri ile e, f, t , t triradiuslarında, simian çizgisinde kontrollere oranla anlamlı artış saptandı (p[0.001). Yine hem erkek hem kadın Tip I ve Tip II diabetli- lerde TRC, a-b, b-c, c-d, d-A çizgi sayılarında, parmak ucu ve el aya- sındaki sweat por sayılarında kontrollere göre azalma saptandı (p[0.001). A-temel çizgisi Tip I ve Tip II diabetli erkeklerde daha çok 5 pozisyonunda yer alırken, erkek kontrellerde 3 pozisyonda yer aldığı gözlendi. B-temel çizgisi sonlanım yeri Tip II diabetik erkeklerin sol elinde daha çok 7, kontrol erkeklerin sol ellerinde ise 5 pozisyonunda gözlendi. C-temel çizgisi erkek Tip I ve Tip II dia- betiklerin sol ellerinde daha çok 9, kontrol grubu erkeklerin sol ellerinde 7 pozisyonunda sonlandığı görüldü. D-temel çizgisi kontrol erkek ve kadınlarda sol elde en çok 9, Tip I kadınlar ile Tip II erkek ve kadınların sol ellerinde en çok 11 pozisyonunda olduğu saptandı.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Diyabet