Serbest yüzeyli sızma problemlerinin çözümü için pratik bir yaklaşım - Ayvaz, Mustafa Tamer (Anadolu Üniversitesi, 2004)
Bu çalışmada, toprak dolgu barajlarda meydana gelen serbest yüzeyli sızma olayı incelenmiştir. Sızma olayına ait kısmi diferansiyel denklemler, zamana bağlı olarak sonlu farklar yöntemi ile değişken zemin özellikleri göz önünde bulundurularak açılmış ve belirtilen sınır koşulları altında elektronik tablolama programı ile çözülmüştür. Serbest yüzeyli sızma olayında baraj gövdesindeki ıslak ve kuru bölgeler arasında oluşan varyasyonel eşitsizlikleri ortadan kaldırmak amacıyla çıkarılan sonlu fark denklemleri genişletilmiş basınç yöntemiyle modifiye edilmiştir. Geliştirilen model ile literatürde çözülmüş olan örnekler çözülmüş ve uyumlu sonuçlar elde edilmiştir. Çözülen her örneğe ait detaylı bilgi, ilgili bölümler içerisinde sunulmuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Dolgu barajlar; Sızma Matematik; Sonlu kalanlar metodu