Türk Savunma Sanayii'nin ekonomideki yeri ve önemi - Duyar, Yalçın (Anadolu Üniversitesi, 1997)
Savunma sanayiinin varlığı ve büyüklüğü, 20. yüzyılın en önemli politik ve ekonomik etkinliklerinden birisidir. Özellikle yakın yıllarda görüldüğü gibi ülke sınırlarının kısa bir sürede değişebildiği günümüzde bunun önemi daha fazla belirginleşmiştir. Coğrafi konumu ve çevresel koşullar nedeniyle Türk Savunma Sanayiinin varlığı ve etkinliği için her türlü destek sağlanmalıdır. Zira 1970'lerden bu yana edinilen tecrübeler bu çabaları zorunlu hale getirmektedir. Her sanayi sektöründe olduğu gibi savunma sanayiinin de kendine özgü bir piyasa ve faktörler yapısı vardır. Ayrıca ekonomi üzerindeki genel etkileri devletin bu alanda yönlendiriciliğine bağlı olarak yada olumsuz olabilmektedir. Savunma sanayiindeki kuruluşların diğer imalat sanayinde faaliyetlere benzer şekilde ana, yan ve parça imalatçıları olmak üzere üç şekilde faaliyet alanı vardır. Türk Savunma Sanayii'ndeki kuruluşlar ayrıca askeri, vakıf kaynaklı veya sivil kuruluşlar şeklinde ayrıma tabi tutulabilecektir. Gözardı edilemeyecek bir büyüklüğe sahip Uluslararası Savunma Ticareti'nde, Türkiye'nin devlet teşvik ve desteği ile artan bir paya sahip olma imkanı vardır. Bu teşviklerde öncelikler ileri teknoloji kullanımlarına, araştırma - geliştirme faaliyetlerine, eğitime ve offset anlaşmalarına verilmelidir. Yoğun rekabet ortamı gerektiren Gümrük Birliği sürecinde ise Türk Savunma Sanayii'nin diğer sektörlere göre daha fazla ilgiye ve desteğe ihtiyacı vardır. Bunun için en az yukarıda belirtilen destekler kadar önem taşıyan yasal düzenlemelerin hazırlanarak bir an önce hayata geçirilmesine ağırlık verilmelidir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Savunma sanayii Türkiye; Savunma sanayii