Azot oksitlerinin iki ve üç fazlı sistemlerde fiziksel ve kimyasal yolla giderilmesi ve giderme yöntemlerinin karşılaştırılması - Kaytakoğlu, Süleyman (Anadolu Üniversitesi, 1991)
Hava kirliliğinin kontrolu ve korunması açısından olduğu kadar nitrik asit, gübre ve benzeri yan ürünlerin üretimi açısından da özel önem taşıyan NOx giderme proseslerinin kuramsal, teknik ve deneysel yönlerden araştırıldığı bu çalışmada, hava kirletici SOx ve NOx gaz- larının birlikte giderilebileceği koşullar özellikle gözönünde bulun- durulmuştur. NOx gazlarının kimyasal tepkimeli kütle aktarım prensipleri uya- rınca absorplandığı ıslak sistemlerde gerçekleştirilen laboratuvar ölçekli deneylerde kullanılan giderme süreçlerinin verimleri ve verimi etkileyen faktörler irdelenmiş; kabarcıklı kolon ve çiftkarıştırmalı tip yarı kesikli akım reaktörlerinden alınan veriler faz hacımları, fazların bağıl akış ve bireysel karıştırma hızları, fazlararası temas yüzey alanı, faz bileşimleri ve bileşenlerin bu fazlardaki derişimleri dikkate alınarak karşılaştırılmıştır; sıcaklık ve basınç açısından ılıman koşullarda yürütülen işlemlerde karışma etkinliği ve karıştır- ma süreleri izleyici tekniği uygulanarak belirlenmiş; konu ile ilgili kinetik ve termodinamik veriler de ayrıca tespit edilmiştir. Bu araştırmanın bulguları, literatür verileriyle karşılaştırıla- rak yorumlanmış; çalışmadan elde edilen bulgularla literatür arasında olduğu kadar literatürün kendi içinde de önemli çelişki, farklılık ve hatta beklenmedik veri eksikliği olduğu gözlenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Azot oksitler; Gazlar Soğurma ve adsorpsiyon; Kütle transferi; Hava kirliliği kontrolü; Kimyasal reaktörler