Açıköğretim öğrencilerinin öz yönetimli öğrenme becerileri ile mobil öğrenmeye yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi - Turan, Behiye (Anadolu Üniversitesi, 2022)
Bu araştırmanın amacı; Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinin öz yönetimli öğrenme becerileriyle mobil öğrenmeye yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi çerçevesinde ilişkisel tarama modeli tercih edilmiştir. Araştırma grubunu 2021-2022 Güz Döneminde Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesinde aktif öğrenim gören 1209 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma grubunda 644 kadın ve 565 erkek öğrenci yer almaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla demografik bilgi formu ve iki farklı ölçek kullanılmıştır. İlk ölçek öğrenenlerin öz yönetimli öğrenme becerilerini belirlemek amacı ile kullanılan "Öz Yönetimli Öğrenme Becerileri Ölçeği", ikinci ölçek ise öğrenenlerin mobil öğrenmeye yönelik tutumlarını belirlemek amacı ile kullanılan "Mobil Öğrenmeye Yönelik Tutum Ölçeği"dir. Araştırma kapsamında ölçeklerden elde edilen veriler öğrenenlerin cinsiyetine, yaşına, öğrenim durumuna ve ikinci üniversite fırsatından yararlanıp yararlanmamasına göre, SPSS (Versiyon 25.0) kullanılarak analiz edilmiştir. Betimsel istatistik yöntemlerinin yanı sıra öz yönetimli öğrenme becerileri ve mobil öğrenmeye yönelik tutum arasındaki ilişkinin incelenmesi için korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Araştırmanın sonucuna göre; öz yönetimli öğrenme becerileri ve mobil öğrenmeye yönelik tutum arasında pozitif yönlü orta güçte ilişki çıkmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Açık ve uzaktan öğrenme, uzaktan eğitim, e-öğrenme, öz yönetimli öğrenme, mobil öğrenme