Fosfor esaslı boyaların çeşitli seramik sırlarında kullanımı - Özkara, Özlem (Anadolu Üniversitesi, 2002)
Bu çalışmayla, minyatür tuğla-kiremit yüzeylerine arzu edilen renklerde opak ve karanlıkta fosfor ışıldama özelliğine sahip sırlar geliştirilip uygulanmıştır. Hem işlev hem de albeninin kombine edildiği fosfor ışıldamalı sırların laboratuar koşullarında tuğla ve çatı kiremitlerinin kaplanmasında kullanılmasıyla son üründe kalite artışı, estetik ve dekoratif görünüm elde edilmiştir. Karanlıkta mavi, yeşil ve eflatun renkte ışıldama özelliğine sahip fosfor boyaları içeren (%5) şeffaf sırların ilgili bünyelere daha önceden uygulanıp pişirilmiş opak sırlar üzerine aplikasyonu sonrası yapılan dekoratif pişirim ile üretilen fosfor ışıldamalı tuğla ve kiremitler gece karanlığında sergiledikleri fosforesans ile tuğla ve kiremit üreticilrince çeşitli açılardan değerlendirilebilme potansiyeli göstermektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Sırlar (Seramik); Boyalar ve boyama