Kaplama malzemelerinin tasarlanmış çinko oksit partiküllerinin sitotoksisite özelliklerine etkilerinin araştırılması - Yusifli, Mahruza (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Kozmetik uygulamalarda üreticiler tarafından güneş kremi ve kozmetik ürün formülasyonlarında çinko oksit (ZnO), sıklıkla bir bileşen olarak kullanılır. Çinko oksit çeşitli dalga boylarındaki (290-400 nm arası) ışınlarda bütün kimyasal filtrelerden daha iyi koruma sağlamaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, özgün bir toz teknolojisi olan ve daha önce biyouyumluluğu ZnO nanopartikülerine göre çok daha iyi olduğu tespit edilen tasarlanmış şekle sahip mikron boyutlu hegzagonal MicNo-ZnO tozlarının kozmetik ürünlerde kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla farklı kaplama malzemeleriyle kaplandığında oluşan sitotoksite özelliklerinin incelenmesidir. Kaplama malzemeleri trietoksikarililsilan, polidimetilsiloksan, hidrojen polidimetilsiloksan ve silika olarak kullanılmıştır. Elde edilen farklı formlardaki MicNo-ZnO tozlarının biyolojik etkileri insan keratinosit (HaCaT) hücreleri üzerinde incelenmiştir. Sonuç olarak, polidimetilsiloksan diğer kaplamalarla karşılaştırıldığında MTT ve ROS sonuçlarına göre daha az sitotoksisiteye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No: 1710F547".
Keywords: HaCaT, Nanopartikül, MicNo-ZnO, Güneş kremleri.