Menenjit ve serebrovasküler hastalıklarda bos ve plazmada laktik asit düzeylerinin değerlendirilmesi - Berberoğlu, Hülya (Anadolu Üniversitesi, 1986)
Bu çalışmada 17 APM, 11 Tbc. M., 1 Viral Menenjit ve 18 CHV'dan meydana gelen toplam 47 hasta ile 43 sağlam şahsın kan ve BOS örneklerinde LA, protein, klorür ve gligoz düzeyleri araştırıldı. CHV ve bakteriyel menenjitlerde kontrol grubuna göre plazmada önemli bir farklılık bulunamamasına rağmen BOS'da yüksek LA düzeyleri tesbit edildi. Bu değerlerin kontrol grubu ortalamalarına oranla CHV' da 2 kat, APM ve Tbc.M'lerde 4-5 kat fazla olduğu saptandı. Tedaviden önce ve tedavinin belirli günlerinde alınan BOS örnekleriyle (enzimatik yönteme göre) yapılan çalışmalarda LA düzeyinin APM' lerde 7-10 gün sonra normale düşmesine karşın, Tbc. M'lerde bu sürenin en az 45 gün olduğu saptandı. Bu sonuçlara göre, BOS LA değerlerinin CHV'ın tanısında, menejitlerin ise hem erken ve ayırıcı tanısında hem de hastayı takipte yararlı olacağı kanısına varıldı.
Sadece dijital formatta erişilebilir.
Keywords: Beyin omurilik sıvısı; Menenjit; Plazma (Kan); Kan sıvısı