Olympos Antik Kenti 3 No.lu kilise mozaikleri - Koşdemir, Uğurcan (Anadolu Üniversitesi, 2022)
Bu çalışmada, Antik Dönem'de "Lykia" olarak adlandırılan bugünkü Teke Yarımadası'ndaki Olympos Antik Kenti'nin dokuz kilisesinden biri olan 3 No.lu Kilise'nin opus tessellatum tekniğindeki mozaikleri konu edilmiştir. 5. yüzyılın sonu-6. yüzyılın başı arasında inşa edilen, üç nefli bazilika tipindeki 3 No.lu Kilise'nin, şu ana kadar bilimsel kazı çalışması yapılan alanlarından güney nefte, kuzey nefte ve kuzeydoğu köşe odasında in-situ zemin mozaikleri tespit edilmiş olup duvar, kemer ve galeri katlarına ilişkin mozaikler ise ait oldukları yerlerden kopmuş parçalar halinde bulunmuşlardır. Zemin mozaiklerinde geometrik ve bitkisel desenler, duvar ve kemer mozaiklerinde ise geometrik ve bitkisel desenlerin yanı sıra figürler ve Grek harfleri tespit edilmiştir. Mozaikler, tasarım olarak dönem ve bölge özelliklerini yansıtmaktadırlar. Elde edilen veriler ışığında, ilgili mozaiklerin 5. yüzyılın sonu-6. yüzyılın ikinci yarısı arasında tamamlanmış olmaları uygun görülmektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Mozaik, Kilise, Bizans, Olympos, Lykia