Sosyal bilgiler eğitiminde okul dışı öğrenme ortamlarının kullanımının yaşam becerilerine etkisi - Tanta, Abdullah (Anadolu Üniversitesi, 2025)
Günümüzde öğrencilerin temel yaşam becerilerini kazanmaları, çağdaş eğitimin önemli hedeflerinden biri haline gelmiştir. Sosyal bilgiler bireylerin toplumsal yaşamda etkin rol üstlenmeleri için gerekli bilgi, beceri ve değerleri kazandırmak için derstir. Bu araştırma, sosyal bilgiler derslerinde okul dışı öğrenme ortamlarının kullanılmasıyla ortaokul 6.sınıf öğrencilerinin yaşam becerilerimi geliştirmesine olan etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Karma araştırma yöntemiyle yürütülen çalışmada, nicel veri toplama sürecinde ortaokul öğrencilerine yönelik yaşam becerileri ölçeği kullanılmış, nitel veri toplama sürecinde ise öğrenci ve öğretmenle görüşmeler yapılmıştır. Araştırma deney ve kontrol gruplarındaki altıncı sınıf öğrencileriyle yürütülmüş olup, deney grubuna 8 haftalık bir uygulama planı hazırlanmıştır. Uygulama süreci içerisinde çeşitli okul dışı öğrenme etkinlikleri gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen nicel veriler SPSS ile analiz edilmiş; ön test-son test sonuçları karşılaştırılarak uygulamanın etkisi değerlendirilmiştir. Nitel veriler ise tümevarımsal analizle temalara ayrılmıştır. Araştırmanın sonucunda sosyal bilgiler derslerinde okul dışı öğrenme ortamlarının kullanılması öğrencilerin yaşam becerilerini geliştirmede olumlu sonuçlara ulaşılmıştır. Bulgular sosyal bilgiler öğretiminde okul dışı öğrenme ortamlarının kullanılmasının öğrencilerin yaşamla bağlantılı bilgi ve beceriler geliştirmelerine katkı sağlayabileceğini göstermektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Sosyal bilgiler, Okul dışı öğrenme, Yaşam becerileri