Heidegger'in teknoloji anlayışı üzerinden "Prenses Mononoke" filminin çözümlenmesi ve bir uygulama filmi - Menken, Önder (Anadolu Üniversitesi, 2022)
İnsanoğlunun bilime duyduğu ihtiyacın artmasıyla teknolojinin hızla gelişmesi insanı heyecanlandırmış ve dünyaya hâkim olma arzusunu ortaya çıkararak gelecekte neler olabileceği hakkında insanın geleceği daha çok merak etmesine neden olmuştur. Bu hızlı gelişim geleceğe yönelik merak duygusunu arttırırken insanı da dünyanın merkezine yerleştirmiştir. Japonya'da ise manga sanatının bir uzantısı olarak anime yeni bir anlatım biçimi olarak kendine yer bulmuştur. Japon anime sanatının en önemli konularından biri haline gelen teknoloji ve onun bu hızlı gelişimi birçok yönetmen tarafından ekranlara yansıtılmıştır. Japon anime sinemasının önde gelen isimlerinden Hayao Miyazaki, teknolojiyi konu edindiği çalışmalarında insanın doğaya hâkim olma isteğiyle ortaya çıkan tahribatı konu almıştır. Özellikle "Prenses Mononoke" filminde bencilce kullanılan teknolojinin sonuçlarını gözler önüne serdiği ve insanlığı uyardığı görülmektedir. Miyazaki'nin, bu eserleriyle Martin Heidegger'e benzer bir görüş sunduğu söylenebilir. Heidegger'in teknolojiye bakış açısının Miyazaki'nin sinemasında yansıması, modern teknolojinin yarattığı gerilimin sinema sanatıyla sergilenişi olmuştur. Varoluşçu felsefenin önde gelen isimlerinden Heidegger'in teknolojiye yönelik düşünceleri, teknolojinin özünün tekrar sorgulanması gerektiği yönündedir. Bu anlamda teknolojik gelişmelerin yanlış kullanımının ortaya çıkardığı gelecek kaygısının tesadüf olmadığını söyleyebiliriz. Bu çalışmada, Heidegger'in teknolojiye bakışı ve teknolojik kavramlarına yorumu araştırmanın odağını oluşturmuştur. Heidegger'in bu teknolojik kavramları Hayao Miyazaki'nin sinemasında irdelenmiş, içerik ve biçim doğrultusunda Miyazaki'nin "Prenses Mononoke" filmi ayrıntılı olarak incelenmiştir. Ayrıntılı inceleme sonucunda "Oyun" adlı bir uygulama filmi gerçekleştirilmiş, Heidegger'in teknolojiye bakışı bu filmde yansıtılmaya çalışılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Çizgi filmler Japonya Tarih ve eleştiri; Teknoloji, Martin Heidegger, Animasyon, Hayao Miyazaki.