İyi huylu prostat irileşmesinde ve prostatektomilerde serum prostaglandin E2 düzeyleri ve bu düzeylere asetilsalisilik asitin etkisinin araştırılması - Kale, Metin (Anadolu Üniversitesi, 1980)
Bu çalışmada transvezikal ve TUR yoluyla prostatektomi uygula- nan 20 iyi huylu prostat irileşmesi olan hasta ve 10 hiçbir üriner şikayeti olmayan kişi üzerinde serum PGE2 düzeyleri ve bu düzeylerin prostatektomide enükleasyon sırasında ve sonrasında kan basıncında meydana gelen geçici düşüşlere etkileri, ayrıca PGE2 düzeyini düşür- düğü bilinen asetilsalisilik asitin serum PGE2 düzeyi üzerinde ve dolayısiyle prostatektomi sırasında kan basıncı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Yine bu çalışmada prostatektomide serum PGE2 düzeyinin yüksel- diği, prostatektominin serum PGE2 düzeyini yükselten bir ameliyat ol- duğu, gerek transvezikal olsun, gerekse TUR yoluyla olsun, heriki ameliyat şeklinin de farklı bir etki meydana getirmediği, ağızdan alınan 3 gr asetilsalisilik asitin serum PGE2 düzeyini düşürdüğü, bu ilacı almadan prostatektomi geçiren hastalarda enükleasyon sırasında ve sonrasında kan basınçlarında düşmeler meydana geldiği, asetilsa- lisilik asit alanlarda ise bu düşüşlerin görülmediği, dolayısıyla kan basıncında meydana gelen geçici düşüşlerin, serum düzeyi yükselen PGE2 tarafından oluşturulabileceği gösterilmiştir. Asetilsalisilik asit almayanlarda kan basıncı düşüklüğü görül- mesine karşın, alanlarda bu düşüşün görülmemesi nedeniyle, prostatek- tomi yapılacak hastalara birkaç gün evvelden ağızdan 3 gr asetilsali- silik asit başlanması, ameliyat sırasında olması muhtemel hipotansif krizleri önlemesi bakımından yararlı bir önlem gibi görünmektedir. Çalışmamızı Hacettepe ve Çukurova Üniversiteleri Tıp Fakülte- leri Üroloji Klinikleri'nde yaptık. Serum PGE2 değerlerini nicel ola- rak saptarken Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Enstitü- sünde çalıştık.
Sadece digital formatta erişilebilir.
Keywords: Prostaglandinler; Prostat Hastalıklar