Klopiralit ve propam tayinine yönelik modifiye elektrot temelli elektrokimyasal sensör geliştirilmesi - Gürbüz, Mustafa (Anadolu Üniversitesi, 2017)
Bu çalışmada, klopiralit ve propam pestisitlerinin tayinine yönelik modifiye elektrot temelli elektrokimyasal sensörler hazırlanmıştır. Tez çalışması hazırlanan modifiye elektrot türüne göre üç ana kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda, klopiralit tayininde kullanılmak üzere asitle aktive edilmiş çok duvarlı karbon nanotüp ve tütsülenmiş silikadan (TS) oluşan bir nanokompozit hazırlanmış ve camsı karbon elektrodun modifikasyonunda kullanılmıştır. Hazırlanan modifiye elektrot kullanılarak klopiralit tayini için voltametrik bir yöntem geliştirilmiştir. Söz konusu yöntemle klopiralit için oldukça düşük gözlenebilme sınırına ulaşılmıştır (0,8 nM). Tez çalışmasının ikinci aşamasında karbon pasta (KP) elektrot ardışık iki basamakta modifiye edilmiştir. Bu kapsamda KP elektrodu önce TS ile modifiye edilmiş ardından ayrıca ilk kez sentezi gerçekleştirilerek hazırlanan magemit modifiye tütsülenmiş silika nanokompoziti ile tekrar modifiye edilmiştir. Hazırlanan elektrodun etkinliği propam tayininde incelenmiştir. Tez çalışmasının son aşamasında kalem ucu grafit elektrot yüzeyinde elektrokimyasal olarak politiyofen sentezlenmiş ve sentezlenen polimer aşırı yükseltgenmiştir. Elde edilen elektrot kullanılarak propam tayinine yönelik bir voltametrik yöntem geliştirilmiştir. Hazırlanan modifiye elektrotların performansları nehir suyu, buğday, şeker pancarı, patates, tarım ilaçları ve idrar gibi gerçek örneklerde test edilmiştir. Elde edilen sonuçlar her üç modifiye elektrodunda klopiralit ve propam tayininde güvenli bir şekilde kullanılabileceğini göstermektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No: 1701F011 ".
Keywords: İletken polimerler; Sensör, Nanokompozit, İletken polimer, Propam, Klopiralit.