Flütün 17. yüzyıl ve 20. yüzyıl arası oda müziğinde gelişim süreci - Çelik, Belenay (Anadolu Üniversitesi, 2021)
17. yüzyıldan 20. yüzyıla gelene dek flüt oda müziği ekseninde etkili bir gelişim süreci yaşamıştır. Bu çalışmada 17. yüzyıl ile 20. yüzyıl arası flütün oda müziği ekseninde gelişimi araştırılmış ve gelişimini etkileyen önemli besteciler ve eserleri listelenmiştir. Eserlerdeki stil farklılıkları, müzikal yapıları ve bu eserlerde flüte ne kadar yer verildiği ve ne kadar etkin kullanıldığı ile ilgili araştırma yapılmıştır. Kronolojik sıra baz alınarak dönemler, besteciler ve eserleri incelenerek eserler hakkında bilgiler verilmiştir. Bu çalışma, "Problem, Araştırmanın Önemi, Sınırlılıklar ve Evren Örneklem, Yöntem, Model, Varsayımlar ve Verilerin Toplanması ve Analizi" başlıklarını içermektedir. Çalışmanın birinci bölümünü "Giriş" bölümü oluşturmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümü ise, oda müziğinin tanımı ve tarihçesi ile ilgilidir. Buna ek olarak oda müziği ailesi içinde flüt ve flüt müziği incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümü flüt ve oda müziğinin gelişimi ile ilgili araştırmaları kapsamaktadır. Bu bölümde kronolojik sıra ile flütün oda müziği ekseninde gelişim süreci takip edilerek, gelişime katkıda bulunan eser ve bestecilere dair bilgiler verilmiştir. Çalışmanın en son bölümü olan dördüncü bölümde ise günümüzde flüt ve oda müziğine ilişkin değerlendirmeler bulunmaktadır. Çeşitli örnekler verilmiş ve flüt müziği ile ilgili yenilikler paylaşılmıştır. Bunlara bağlı olarak bu çalışmada, oda müziği dağarcığı ulaşılabilen kaynaklar ile sınırlı kalarak incelenmiş ve listelenmiştir. Çalışma bu alanda flütçülere kılavuz olması amacıyla hazırlanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Flüt müziği; Flüt Klasik müzik; Flüt, oda müziği, barok dönem, klasik dönem, çağdaş dönem.