Seramik-metal kompozitlerinin SEM-EBSD teknikleri ile karakterizasyonu - Uğuz, Tolun (Anadolu Üniversitesi, 2010)
Seramik-metal kompozitler, seramiklerin düşük yoğunluk, yüksek elastik modülü, sertlik ve dayanımları ile metallerin yüksek süneklik ve tokluk özelliklerinin birleştiği ve monolitik seramiklere göre daha ucuz üretime olanak tanıyan, bu özellikleri nedeniyle savunma sanayinde ve diğer pek çok sanayi dalında yaygın kullanım alanı bulabilecek özellikte malzemelerdir. Seramik-metal kompozitlerinin balistik ve mekanik özellikleri içerdikleri fazlara ve bu fazların yapıdaki dağılımlarına bağlıdır. Bu çalışmada, basınçsız tepkin emdirme yöntemiyle üretilen seramik-metal kompozitlerdeki fazların tespitinin özellikle Taramalı Elektron Mikroskobu-Geri Saçınan Elektron Kırınımı (SEM-EBSD) teknikleri kullanılarak gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Faz analizinde uygun olan çalışma yönteminin X-ışını Kırınımı (XRD), SEM-EBSD ve Geçirimli Elektron Mikroskobu (TEM) tekniklerinin birbirini destekler şekilde kullanılması olduğu belirlenmiştir. Çok küçük tane boyutuna sahip fazların tespitinde EBSD tekniği yerine XRD ve/veya TEM tekniklerinin kullanılmasının daha uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
"Bu tez çalışması TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir. Proje no: 108M194."
Keywords: Metal kompozitler; Seramik matris kompozitler; Elektron taramalı mikroskopi; X ışınları Kırınım