Kültür endüstrisi olarak internetin bireysel özgürleşme ve toplumsal dayanışma kavramları çerçevesinde değerlendirilmesi - Yıldırım, Ozan (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Bu çalışmanın konusunu, kültür endüstrisi olarak internetin bireysel özgürleşme ve toplumsal dayanışma kavramları çerçevesinde değerlendirilmesi oluşturmaktadır. Çalışmada enformasyon toplumu bir bütün olarak değerlendirilmiş ve internet ile yeni teknolojilerin hem olumlu hem de olumsuz yönleri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın kuramsal anlayışı, ekonomi politik ve kültürel çalışmalardan beslenmiştir. Nitel araştırma desenlenmesiyle inşa edilen bu çalışmada; çözümleme tekniği olarak doküman analizi ve yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme kullanılmıştır. Doküman analizi kapsamında Twitter, Change.org, Plaza Eylem Platformu ve Metal İş Eylemleri ayrıntılı şekilde incelenerek yorumlanmıştır. Çalışmanın ikinci analiz bölümünde ise Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi'nin 4 farklı bölümünde çalışan 16 araştırma görevlisiyle yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme yapılmıştır. Bu görüşmeler, kültür endüstrisi olarak internet ve yeni teknolojiler, internet teknolojileri ve bireysel özgürleşme, yeni teknolojiler ve enformasyon toplumu bağlamında toplumsal dayanışma ve son olarak internet teknolojileri ve Türkiye başlıkları altında yorumlanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Sosyal medya Sosyal yönler; Kültür endüstrisi, İnternet, Sosyal medya, Bireysel özgürleşme, Toplumsal dayanışma