Yeşil dönüştürücü liderlik ve yeşil farkındalık arasındaki ilişki: - Karakışla, Mustafa (Anadolu Üniversitesi, 2025)
İklim değişikliği ve çevresel sorunlar, küresel ısınmanın etkisiyle günümüzde insanlığın karşılaştığı en önemli problemlerden biridir. Bu durum, bireylerin ve işletmelerin yeşil farkındalık düzeylerinin artırılmasını önemli hale getirmektedir. Bu araştırmanın amacı, Eskişehir ve Kütahya'daki farklı sektörlerde çalışan Z kuşağı bireylerin yeşil dönüştürücü liderlik algıları ile yeşil farkındalık düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek ve sosyodemografik özelliklere göre farklılıkları saptamaktır. Araştırmadaki veriler; bireysel tanımlayıcı form, Yeşil Dönüştürücü Liderlik Ölçeği ve Yeşil Farkındalık Ölçeği kullanılarak toplanmış; SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 25.0 ve AMOS (Analysis of Moment Structures) 23.0 programları ile analiz edilmiştir. Yapılan analizlerde; cinsiyet, eğitim durumu, mesleki pozisyon ve kurum tipinine göre yeşil farkındalıkta; cinsiyet, eğitim durumu, mesleki pozisyon ve çalışılan sektör ise yeşil dönüştürücü liderlik ölçeği üzerinde istatiksel olarak anlamlı bir farklılık oluşturduğu saptanmıştır. Ayrıca çalışanların yeşil dönüştürücü liderlik algısının yeşil farkındalık düzeyleriyle güçlü korelasyona sahip olduğu bulunmuştur. Çalışmanın günümüzde işletmelerde yerini almaya başlayan Z kuşağına yönelik kurumsal stratejilerin geliştirilmesinde rehberlik edeceği değerlendirilmektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Çevre, sürdürülebilirlik, farkındalık, yeşil farkındalık, dönüştürücü liderlik, yeşil dönüştürücü liderlik, Z kuşağı.