Bosna Savaşı üzerine yazılmış romanlar - Neslanoviç, Adna (Anadolu Üniversitesi, 2020)
Yakın tarihte yaşanan Bosna Savaşı'nda Boşnaklar büyük acılar yaşamıştır. Basının ve medyanın güçlü olması ve savaşın bitmesinin üzerinden henüz 25 yıl geçmesinden dolayı yaşananlar çok tazedir. Bu savaşın etkilerini Türk ve Boşnak yazarlar eserlerinde işlemiştir. Bu çalışmada Bosna Savaşı üzerine yazılan Sevdalinka, Srebrenitsa'nın Öyküsü, Elveda Saraybosna ve Çığlık romanlarının incelemesi yapıldı. Boşnakların yaşadıkları acılar, yazarların bunları işleme şekilleri ve odak noktaları üzerinde durulmuştur. Çalışma giriş, birinci bölüm, ikinci bölüm, üçüncü bölüm ve sonuç olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel olarak roman ve tarihsel roman ile ilgili bilgiler verildi. Ayrıca savaş ve edebiyat arasındaki ilişkiler üzerinde duruldu. İkinci bölümde roman incelemeleri, üçüncü bölümde ise romanlar ile ilgili karşılaştırmalar yapıldı.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Bosna Savaşı, Edebiyat, Roman, Tarih