Otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin bilgisayar montaj elemanı olarak yetiştirilmesinde işitsel teknoloji desteği ile sunulan video modelle öğretimin etkililiği - Arslan, Engin (Anadolu Üniversitesi, 2025)
Araştırmada, otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin bilgisayar montaj elemanı olarak yetiştirilmesinde işitsel teknoloji desteği ile sunulan video modelle öğretimin etkililiği incelenmiş, ayrıca, araştırmaya katılan otizm spektrum bozukluğu olan katılımcıların kendilerinin ve ebeveynlerinin araştırmaya ilişkin görüşleri ile araştırmanın sosyal geçerliği değerlendirilmiştir. Araştırma otizm spektrum bozukluğu olan, 17 yaşında üç erkek katılımcı ile yürütülmüştür. Araştırmada işitsel teknoloji desteği ile sunulan video modelle öğretimin etkililiğini sınamak üzere tek-denekli araştırma modellerinden, katılımcılar arası yoklama evreli çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın etkililik bulguları, otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin bilgisayar montaj elemanı olarak yetiştirilmesinde işitsel teknoloji desteği ile sunulan video modelle öğretimin etkili olduğunu, bunun yanında, katılımcıların öğretim sona erdikten bir, iki ve dört hafta sonra öğrendikleri becerileri koruduklarını ve farklı ortama genellediklerini göstermiştir. Araştırmanın sosyal geçerlik bulguları katılımcıların ve ebeveynlerinin araştırmaya ilişkin olumlu görüşler ifade ettiğini ortaya koymaktadır. Bulgular bu bağlamda tartışılmış, uygulamaya ve ileri araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Otizm spektrum bozukluğu, Mesleki beceriler, Video modelle öğretim, İşitsel teknoloji desteği, İstihdam