Güney Kore'nin ihracata yönelik kalkınma stratejisinin değerlendirmesi - Hava, H. Tamer (Anadolu Üniversitesi, 1993)
Güney Kore'nin ekonomik açıdan ulaştığı hızlı kalkınma, dün- ya ülkelerinde merakla ve ilgiyle izlenmektedir. Kısa bir sürede, fa- kir bir tarım toplumu olmaktan kurtularak sanayileşmiş bir toplum ö- zelliğine kavuşmuştur. Öyle görülüyor ki; Güney Kore'ye ait göstergeler, makroekono- mik gelişme trendleri, ülkenin 2000'li yıllara kadar gelişmiş ülkeler kotegorisinde yerini alacağını açıkca göstermektedir. İhracata yönelik kalkınma stratejisi, Güney Kore'de kendine özgü gelenekleri ve yönetim yapısıyla mükemmel bir şekilde özleştiri- lerek uygulanmış ve çok başarılı olmuştur. Buna rağmen, uygulama esnasında çeşitli toplumsal sorunlarla karşılaşan Güney Kore, bu sorunlarıyla mücadele ederek, kısa zamanda çözecek güce ve toplumsal yapıya sahiptir. Diğer gelişme yolundaki ülkeler açısından, Güney Kore'nin ih- racata yönelik kalkınma stratejisini aynen örnek alınması değil, ön- yargısız bir şekilde incelenmesi ve değerlendirilmesinin son derece yararlı sonuçlar vereceği söylenebilir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: İhracat Türkiye