Uzaktan öğrenenlerin hedef yönelimi ve öğrenme stratejileri ile programı bitirme süreleri arasındaki ilişkinin incelenmesi - İşkol Demirel, Seher (Anadolu Üniversitesi, 2022)
Bu araştırmanın amacı Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültesinin programlarından 2019-2020 eğitim öğretim yılı içerisinde mezun olan bireylerin hedef yönelimleri ve öğrenme stratejileri ile programı bitirme süreleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Verilerin toplanması ve çözümlenmesi işlemlerinde niceliksel yöntemlerden faydalanılmıştır. Bulgular iki farklı ölçme aracı kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada uzaktan öğrenenlerin hedef yönelimlerini belirlemek amacıyla Elliot ve Murayama (2008) tarafından oluşturulan Uçar (2012) tarafından Türkçe'ye adapte edilmiş ve güvenirlik geçerlik çalışmaları yapılmış "Başarı Yönelimleri Ölçeği", uzaktan öğrenenlerin öğrenme stratejilerini belirlemek amacıyla Weinstein ve Mayer'in (1986) sınıflamasını temel alan Küçük (2010) tarafından oluşturulan geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmış "Öğrenme Stratejileri Ölçeği" ve bağımsız değişkenlerine ilişkin bir takım verilerde kullanılmak üzere araştırmacı tarafından düzenlenmiş "Kişisel Bilgi Formu" kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültesinin programlarından 2019-2020 eğitim öğretim yılı içerisinde mezun olan 4598 kişi oluşturmaktadır. Veriler Anadolu Üniversitesi Açıköğretim sistemi otomasyonu üzerinden isteğe bağlı ve tek seferlik olmak üzere toplanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde betimsel ve çıkarımsal istatistikler kullanılmıştır. Bulgular hedef yönelimleri ve öğrenme stratejileri ile programı bitirme süreleri arasında negatif yönde düşük anlamlı düzeyde bir ilişkinin olduğunu göstermektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No: 2001E013 ".
Keywords: Hedef yönelimi, Öğrenme stratejileri, Bitirme süresi, Başarı yönelimi