Fotoğraf ve gerçekçilik - Derman, İhsan (Anadolu Üniversitesi, 1988)
Gerçeklik, gerçekliğin algılanmasını belirleyen koşullar, algılama, algılayanın deneyimleri arasında karmaşık bir ilişkiler ağı örülmüştür ve algı, yakın bir zamana kadar düşünüldüğü gibi, "kendiliğinden değil fakat başarılan bir eylemdir. "Fotoğraf, gerçeklik, algı ve sanat arasındaki ilişki konusunda "verimli" bir alan oluşturmaktadır. Bu çalışma, konuyu iki yönden irdeliyor: fotoğrafaa bakan alımlayıcının algılama koşullarının yanısıra, fotoğrafçı ile gerçeklik arasına giren fotoğraf makinasının bir aygıt olarak özellikleri ve fotoğrafik görüntüsünün oluşmasındaki belirleyiciliği araştırılıyor. Çağdaş sanat felsefesi kuramcılarının görüşleri, çalışma içinde yakından incelenmiş ve tezin ileri sürdüğü önermeler, belli başlı sanat yapıtları ile bir yapıtın oluşmasındaki süreçler çözümlenerek desteklenmiştir.
Tez kütüphanede yoktur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Gerçekçilik, Sanatta