İnşaat işletmelerinde dış kaynaklardan yararlanma : - Uluiş, Alper (Anadolu Üniversitesi, 2001)
Tezde Türk inşaat sektöründe taşeron-müteahhit ilişkisi hakkında kapsamlı olarak araştırma yapılmıştır. Ülkemizde yönetim tekniği olan outsourcing yani dış kaynaklardan yararlanma uygulaması en iyi inşaat sektöründe bilinmektedir. Dolayısı ile araştırma genellikle bu sektörde yoğunlaşmıştır. Ancak dış kaynaklardan yararlanma konusunda ülkemizde özellikle inşaat sektöründe henüz yeterli çalışma yapılmamıştır. Günümüzde global rekabet dünyasında, işletmeler küçülmeye çalışmakta, en azından kar ve pazar payını korumak ve maliyetlerini düşürmek istemektedir. İşletmelerin dış kaynaklardan yararlanmaya başlamasının en basit sebebi iş azalmasına giderek sabit harcamaları düşürmektir. Dolayısı ile bu yöntemin istenen sonucu sağlayıp sağlamadığının anlaşılması önem kazanmaktadır. Araştırmada, müteahhit-taşeron arasındaki ilişkilerin incelenmesi ile inşaat işletmelerinde dış kaynaklardan yararlanma yönetim tekniğinin uygulanmasında karşılaşılan zorluklar, bu tekniğin başarılı olmasını sağlayacak faktörlerin bulunması ve bu tekniği uygulayacak işletmelere faydalı olacak bilgilerin verilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, dış tedarikçi-müteahhit arasındaki ilişki hakkında bilgi alabilmek için tarama yöntemi kullanılmıştır. Müteahhit işletmelere sorular sorulmuş ve SPSS Programı kullanılarak analizler yapılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: İnşaat sanayii Dış kaynaktan yararlanma; Stratejik planlama; İnşaat sözleşmeleri