Akut ve kronik maksiller sinüzitlerde nazofarenks, burun ve sinüs ponksiyonu kültür sonuçlarının karşılaştırılması - Çaprak, Salih (Anadolu Üniversitesi, 1990)
Sinüzitler burunla ilgili çeşitli patolojik durumlara veya dişlerle ilgili sorunlara bağlı olarak, daha da önemlisi üst solunum yolları infeksiyonlarından sonra %5'e varan oranlarda gelişebilmekte- dirler. Patogenezde rol alan bu durumların populasyondaki prevalansı- nın yüksekliği göz önüne alınırsa, sinüzitlerin görülme sıklığı bu hastalığın yarattığı rahatsızlıklar ve büyük iş gücü kaybının önemi ortaya çıkmaktadır (44.45.75.90). Çalışmamızda Ocak 1989 ile Kasım 1989 tarihleri arasındaki 11 aylık sürede Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Polikliniğine başburan ve klinik ve rad- yolojik olarak akut veya kronik maksiller sinüzit tanısı konmuş 237 hastadan ve kontrol grubu olarak da 34 öğrenciden nazofarenks, burun ve ponksiyon sıvısı olmak üzere toplam 840 adet kültür örneği incelenmiştir. Çalışmamızda akut maksiller sinüzitli hastalardan aldığımız nazofarenks kültürlerinde %9.6, burun kültürlerinde ise %28. 4 ora- nında patojen bakteri üremesi saptanmıştır. Kronik maksiller sinüzitli hastalardan aldığımız ponksiyon sıvısı kültürlerinde %24 .3, nazofarenks kültürlerinde %2.7, burun kültürlerinde ise %18.9 oranında patojen bakteri üremesi saptanmıştır. Tüm kültür örneklerinde S. pneumonise, S. aureus, A grubu streptokok ve H.influenzae en çok üretilen bakteriler olmuştur. Örneklerden ençok ürettiğimiz bakterilerden S. pneumoniae genelde antibiyotiklere duyarlı bulunurken, S.aureus'un vankomisin ve ofleksasine %100 duyarlılığı yanında beta-laktamaz inhibitörlü yarı sentetik penisilinlere de yaklaşık %70-90 oranında duyarlı bulunmuştur.
Sadece dijital formatta erişilebilir.
Keywords: Sinüzitler; Maksiller sinüzitler