Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKKTC) [doğrusu KKTC] basının kültürü : gazeteciliğin tarihsel, mesleki ve etik değerleri üzerine bir alan araştırması - Ercan, Eren Ekin (Anadolu Üniversitesi, 2018)
Bu çalışmada Kıbrıs Türk basınının tarihsel ve kültürel boyutları gözetilerek günümüzdeki durumu ele alınmaya çalışılmıştır. Kıbrıs adasındaki çatışma ve mücadelenin oldukça önemli bir boyutunu oluşturan gazeteler, Kıbrıs Türk basınının ilk ortaya çıktığı Osmanlı'dan itibaren dava siyasetinin hem bir sonucu hem de nedeni olmuştur. Belli ölçülerde 2000'lere kadar devam eden bu durum, 2004 Annan Referandumu ile birlikte kırılmaya uğramış ve KKTC basını da bu bağlamda değişim ve dönüşüm geçirmiştir. Propagandist bir anlayıştan kapitalist ilişkilerin hakim olduğu bir anlayışa evrilen günümüz KKTC basınındaki sorunların temelinde de bu yatmaktadır. Ek olarak, internet medyasının yükselişi ve etik sorunlar diğer önemli konulardır. Bu perspektiften ele alınan çalışmada, çoklu araştırma yöntemi uygulanmıştır; 15 gazete, 2 kamu basın kurumu, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği ve KKTC Medya Etik Kurulu editörleriyle/yöneticileriyle derinlemesine görüş alma, gazetecilerle ise anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, Kıbrıs Türk basınının içinde bulunduğu güncel sorunsallar tarihsel boyutlarıyla açımlanmaya çalışılmış ve var olan basın kültürünü oluşturan dinamikler ele alınmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Basın Kıbrıs; Kıbrıs, KKTC, Basın, Gazetecilik, Kültür.