Hukuki açıdan Güvence Hesabı - Uçar, Salih (Anadolu Üniversitesi, 2025)
Teknolojinin gelişimi ile birlikte makinelerin toplum hayatına girmesi, bazı faaliyetlerin yürütülmesi esnasında bireylerin çeşitli tehlikelere maruz kalmasına sebebiyet vermiştir. Bireyi bu tehlikelerden korumanın bir yolu olarak zorunlu sigorta kavramı ortaya çıkmıştır. Ancak bazı hallerde zorunlu sigortaların da ortaya çıkan zararı gidermeye yetmediği anlaşılmıştır. Bu sebeple önceleri sadece zorunlu trafik sigortasını teminatı altına alan Garanti Fonu isminde bir kurum kurulmuş, ancak zamanla bireyler için başka tehlikelerin de gündeme gelmesi sonucu başkaca zorunlu sigortaları da kapsamına alarak garanti sistemini genişleten Güvence Hesabı adı altında bir kurum oluşturulmuştur. Güvence Hesabı, sorumluluğu kapsamında yer alan zorunlu sigortaların zarar görenlerin zararını karşılamadığı kimi hallerde, bu zararı zorunlu sigortanın teminat limitlerine kadar karşılamak için kurulmuş tüzel kişiliği haiz bir kuruluştur. Çalışmamızda kurumun tarihi gelişimi, yasal dayanağı, sorumluluğunun hukuki niteliği, teminatı altına aldığı zorunlu sigortalar, zararın hangi hallerde karşılanacağı, zarar görenlere ödediği tazminatın rücusuna ilişkin esaslar üzerinde durulmuş, öğreti ve uygulamada tartışma yaratan hususlarla ilgili çözüm önerileri sunulmuştur. Çözüm önerileri getirilirken, 2007 yılında kurulan bu kurumu hakkında yeterli sayılacak düzeyde yazılı kaynak bulunmaması, var olan kaynakların çoğunun ise yürürlükten kalkan Garanti Fonu dönemine ait olması sebebiyle sigorta hukuku kavram ve verilerinden yararlanılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Güvence hesabı, Garanti fonu, Zorunlu sigorta, Teminat limiti.