Yapay integrin temelli nanobiyokonjugatif platform geliştirilmesi - Uğur, Alper (Anadolu Üniversitesi, 2009)
Bu çalışma, hücre matriksine dıştan bağlanan transmembran hücre yüzey proteini olan integrin moleküllerini tanıyan ve reseptör-ligand etkileşiminde önemli bir rol oynayan arginin-glisin-aspartik asit (RGD) peptid dizilişini yansıtan biyouyumlu, kararlı yapay aspartik asit temelli ligand tanıyan nanokonjugatların oluşturulması ve bu yapının integrin reseptörünü tanıyan nanoyapılar olup olmadığını görüntülenmesine ve incelenmesine yöneliktir. Çalışmanın birinci aşamasında, süperparamanyetik demiroksit nanopartikülleri trimetoksisillil propil metakrilat (TMSPM) ile reaksiyona sokularak silanlanmıştır. Daha sonra bu partiküllerin bir kısmı MAASP (Metakroil amidoaspartik asit) monomeri, EDMA (Etilen diamin metakrilat) çapraz bağlayıcısı yardımıyla dekore edilerek, polimerizasyon uğratılmış multivalent kabuğa sahip süperparamanyetik nanoyapılar elde edilmiştir. Partikülerin diğer kısmı ise MAASP monomeri ilave edilmiş böylece MAASP monomeri konjuge edilmiş silanlanmış monovalent demiroksit nanopartikülleri elde edilmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında; MAASP monomeri ile etkileştirilen (konjuge edilen) silanlanmış superparamanyetik demiroksit nanopartiküller ile MAASP monomeri kabuk şeklinde dekore edilen polimerik silanlanmış superparamanyetik demiroksit nanoyapılar Mg2+ içermeyen ve içeren 5RP7 kanserli hücrelerin kültür ortamına aktarılmış ve 24 saat kültivasyon yapılmıştır. Çalışmanın son aşamasında ise hazırlanan nano konjugatları 5RP7 kanser hücreleri (H-Ras transform hücre hattı) ile etkileşiminde iki değerli-katyon bağımlı mı yoksa bağımsız mı olduklarının incelenmesi için hücreler hem Mg2+ içermeyen kültür ortamında (Kontrol grubu) hem de 40μl Mg2+ içeren kültür ortamlarında (Deney grubu) ayrı ayrı kültive edilmişlerdir. Sonuçların TEM'deki görüntüleri incelenmiş ve analizleri yapılmıştır.
Keywords: Hücreler Hareket; İntegrinler; Nanoyapılar